“Tidigare stod jag med soptunnans lock på huvudet”

March 17, 2017

Sedan lanseringen i somras har Lockhållaren testats i en mängd kommuner. En av dem som haft produkten hemma är Marcus Norrman, projektledare för införandet av ett nytt avfallssystem i Kristianstad kommun. Och nu ska hållaren införas hos de villahushåll i Kristianstad som vill ha den.

 

Kristianstad kommun har under flera års tid haft tankar på att förbättra sitt avfallssystem och idén blir nu verklighet: villahushållens kärl för brännbart och matavfall kommer med start i april att bytas ut mot fyrfackskärl. Införandet av det nya avfallssystemet kommer ske i fyra etapper under två år och enligt Marcus Norrman, projektledare, är syftet dels att ge ökad service till invånarna och dels att nå en bättre källsortering:

 

“Med fyrfackskärlen blir det möjligt för villaägare att sortera sina sopor hemma – de slipper åka iväg till en återvinningsstation. Det gör avfallshanteringen enklare och ökar samtidigt sannolikheten för att rätt sak hamnar på rätt plats.”

 

Inga armar över till källsorteringen

I första etappen av projektet kommer 10 000 kärl på elva orter i de nordöstra delarna av Kristianstad kommun att bytas ut. Men med det nya kärlet kommer också nya utmaningar: locket är relativt stort och lämnar inte några armar över till själva sorterandet. Därför var Marcus och hans kollegor mycket positiva när iTunnan tog kontakt och visade Lockhållaren.

 

“Jag kände ‘wow’ när jag testade den för första gången. Förut använde jag huvudet för att hålla uppe soptunnans lock medan jag sorterade allt i rätt fack. Men nu slipper jag det och kan bara ställa upp locket i ett bekvämt läge. Och mina kollegor som var i samma sits kände samma sak. Lockhållaren är verkligen en produkt som gör källsorteringen mycket smidigare.”

 

“Vi kommer införa Lockhållaren hos de som behöver den”

Kristianstad kommun har beslutat att initialt köpa in 6 000 stycken exemplar av Lockhållaren och tanken är att de invånare som vill ha produkten ska kunna få den. Men behoven ser lite olika ut.

 

“Hur nödvändig Lockhållaren är för en villaägare varierar och därför kommer varje hushåll själva att aktivt få ta ställning till om de vill ha den eller inte. De personer som har en vägg bakom fyrfackskärlet och/eller har nära till tunnan har t.ex. ett mindre behov. Men för någon som har en längre sträcka till ett kärl, utan väggar i närheten, kan Lockhållaren underlätta enormt” avslutar Marcus.

 

Använder din kommun sig redan av fyrfackskärl? Eller står ni precis som Kristianstad i startgroparna för att införa det? Tveka då inte att kontakta oss på iTunnan för mer information om Lockhållaren och andra produkter som underlättar invånarnas källsortering.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *