“Vi vet om att det blir ett överpris utan konkurrens”

November 14, 2017

Motala kommun står i startgroparna för att införa ett nytt insamlingssystem för avfall. Men istället för att samla allt i en upphandling, har kommunen valt att skilja på fyrfackskärl och mjukplastkomprimerare. Här berättar Jens Lövgren, miljösamordnare, om beslutet och hur det nya systemet ska fungera.

 

Motala kommun har precis avslutat upphandlingarna av de fyrfackskärl, nya sopbilar och mjukplastkomprimerare som ska ingå i det nya insamlingssystemet. Men till skillnad från många andra kommuner, som samlar allt i en enda upphandling, har Motala valt att handla upp fyrfackskärl och mjukplastkomprimerare var för sig. Ett beslut som enligt Jens Lövgren beror på behovet av konkurrens inom avfallsbranschen:

 

“Vi valde att dela upp upphandlingen eftersom det fanns mer än en tillverkare av mjukplastkomprimerare. Och finns det en möjlighet att konkurrensutsätta anbuden vill vi ju göra det. Att det bara finns en tillverkare, av exempelvis fyrfackskärl, känns inte bra. Vi vet om att det blir ett överpris då: skulle det finnas två aktörer hade priset säkert blivit märkbart lägre. Det behövs mer konkurrens.”

 

Startpaket ska lyfta sorteringen – särskilt av mjukplast

Med upphandlingarna avklarade förbereder sig nu Motala för införandet av det nya systemet. Implementeringen kommer ske etappvis under fyra år, med start i vår. Det handlar om 2 000 villor per halvår och alla kommer få ett “startpaket”, berättar Jens:

 

“Förutom att man så klart får nya tunnor, så kommer varje hushåll också få en väska som man kan ha under diskbänken och sortera sitt avfall i. I väskan kommer vi också skicka med  mjukplastkomprimeraren Plastis och en broschyr med instruktioner och tips på hur man sorterar, samt en behållare för batterier och lampor till de som ännu inte ha en sådan. Det ska vara som en liten ‘present’ och uppmuntra till bättre avfallssortering.”

 

Han tror att särskilt komprimeraren Plastis kommer ge ett lyft – både för kommunen och invånarna:

 

“Vi har hört mycket positivt om just komprimering av plast. Dessutom har vi hört om problemen från andra kommuner där man inte har det: att det blir fullt för snabbt i facken och att plasten flyger omkring vid tömning. Vi har även haft några ‘försök-familjer’ som testat Plastis och de tyckte den var jättebra, så vi tror också att det är ett sätt att öka insamlingen av mjukplast – det blir tydligt att mjukplasten ska återvinnas och inte åka i vanliga soptunnan.”

 

Plastis enligt Motalas önskemål

Mjukplastkomprimeraren Plastis kan komma i många former: monterad eller omonterad, med eller utan gummistropp för påsmontage. Motala kommun har valt att få sina omonterade och med gummistroppar. Jens förklarar varför:

 

“Vi har valt att få Plastis omonterad eftersom vi vill spara på miljön – det är onödigt att transportera luft – och för att vi försöker ge vettiga arbetsuppgifter till personer inom kommunen som har arbetsmarknadsåtgärder. Så då kändes det klockrent att sköta monteringen på det sättet.”

 

Och gummistropparna ger framförallt en fördel för kommunens invånare:

 

“De gör det enklare att får dit plastpåsarna, helt enkelt”, avslutar Jens.

 

Vill din kommun också öka sorteringen och få en enklare hantering av mjukplast? Läs mer om Plastis här eller kontakta oss på iTunnan för mer information.

 

P.S. Fyrfackskärl är inte nödvändigt för att använda Plastis – kolla bara på Öckerö kommun.

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *